Näppäimistön naputtelua, scifi-fiilistelyä ja mentorointia

Nyt olen vihdoin päässyt kirjoittamisen makuun ja antanut näppäimistön napsua. Olen edistänyt sekä erästä yhteisprojektia että luonut suuntaviivat Ihmisversoja-nuortenromaanini jatko-osalle. Kirjoittaessa kolea sää ei onneksi haittaa – eipä ainakaan tarvitse harmitella, että pitäisi ehtiä jossain välissä rannalle loikoilemaan.

Jyväskylän Finncon-tapahtuma heinäkuun alussa oli yksinkertaisesti huippu! Parasta olivat sekä vanhat että uudet tuttavuudet – juteltavaa fantasia- ja scifikirjallisuudesta riitti nimittäin yömyöhään. Lisäksi päiväohjelma oli todella kiehtovaa kaikkine naamiaisineen, kaffeeklatcheineen ja teemakeskusteluineen. Mieleeni jäivät erityisesti kunniavieras Kersti Juvan Tolkien-käännöksistään kertomat esimerkit. Juva pohti ensin suomentavansa ”hobitin” muotoon ”honiini”, koska se olisi vastannut alkuperäisen englanninkielisen ”hobbit”-sanan kaniin (ja kaninkoloon) viittaavaa sävyä. Sana ei kuitenkaan tuntunut tarpeeksi hyvän kuuloiselta. Myös keskenään vaihtoehtoisia ilmauksia ”örkki” ja ”orkki” Juva kuulosteli kauan Taru sormusten herrasta -suomennoksen äärellä. Nykyään hobitit ja örkit ovat fantasiakirjallisuudessa niin itsestään selviä käsitteitä, ettei niitä enää edes tajua suomentajan kehittelemiksi sanoiksi.

Omat paneeliesiintymiseni menivät mainiosti, ja ilahduin erityisesti Parempi tulevaisuus -paneelikeskustelun etenemisestä. Sali oli lähes täynnä, eikä siinä vielä kaikki: yleisö esitti kysymyksiä ja kommentteja hyvin aktiivisesti, mahtavaa! Paneelin jälkeen pääsin Yle Uutisten haastatteluun. Haastattelupätkä tuli seuraavalla viikolla ulos sekä radiosta että televisiosta ja lisäksi toimittaja Jussi Mankkinen oli koostanut scifi-teemasta hienon nettijutun “Dystopiat, hopepunk ja solarpunk – tässä ovat scifi-kirjallisuuden kuumat trendit”. Olen todella iloinen, että Ihmisversoja-nuortenromaanini pääsi näin näkyvästi edustamaan tieteiskirjallisuuden toiveikasta hopepunk-suuntausta.

Minua pyydettiin myös mukaan valtakunnalliseen Nova-kirjoituskilpailuun mentoriksi kahden muun mentorin rinnalle. Ideana on, että kukin kirjoituskilpailun voittajakolmikosta saa palkinnoksi paitsi rahaa ja kunniakirjan myös vuodeksi kokeneen palautteenantajan teksteilleen, joko erillisille novelleille tai yhdelle romaanikäsikirjoitukselle. Kirjoituskilpailun ratkettua Finnconissa pääsinkin jo esittäytymään mentorina Teemu Korpijärvelle, taitavalle novellistille. Finnconissa julistettiin muuten myös uusi spefikirjoituskilpailu Noviisi 2019, johon voivat osallistua 13–17-vuotiaat – täytyypä vinkata tätä omille opiskelijoilleni, kun koulut taas alkavat!

Lopuksi vielä koostekuva Finncon-fiilistelystäni! Kirjailijaesiintymiseni ovat tältä kesältä ohi, ja nyt täytyy todellakin keskittyä itse kirjoittamiseen. Syksyllä olen kyllä vielä esiintymässä sekä Turun että Helsingin kirjamessuilla, mutta niistä kerron sitten lähempänä lisää.

 

IMG_6496